16 October World Food Day
Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner’in 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Saner, “Bu yılki Dünya Gıda Günü’nün konusu: “Dünya Gıda Güvencesi: İklim değişikliğinin yaratacağı etkiler ve Biyoenerji”dir. Dünya Gıda Günü, dünya genelinde 923 milyon insanın kötü bir şekilde beslendiği gerçeğinin altını bir kez daha çiziyor. Bu insanların pek çoğu kırsal alanda yaşıyor ve gelirlerinin çok büyük bir kesimini tarımdan elde ediyor. Küresel ısınma ve biyoenerji ile birlikte aç insan sayısı artmaya başlayacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliği kuşkusuz az veya çok dünyamızdaki herkesi etkileyecektir. İklim değişikliği kullanılabilir tarımsal arazilerimizi, suyumuzu ve biyolojik çeşitliliğimizi etkileyecektir. Sıcaklık ve yağışlardaki değişiklikler ile birlikte hava koşullarının sertleşmesi tarımsal üretimi ve dolayısıyla gıdaya erişimi olumsuz yönde etkileyecektir. Bundan özellikle başta Afrika ülkeleri olmak üzere şu an açlık çeken bölgeler daha fazla etkilenecektir. Diğer taraftan iklim değişikliği; gıda ve su kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının, zoonotik hastalıkların ve hayvan hastalıklarının artmasına bu nedenle gıdalarda veteriner ilaç kalıntılarının artmasına , küf üremesinin ve dolayısıyla mikotoksin kontaminasyonunun artmasına, denizlerde zararlı yosun türlerinin oluşmasına ve diğer şu andan net olarak öngörülemeyen çeşitli gıda güvenliği sorunlarına yol açabilecektir.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen Dünya Gıda Gününü kutluyoruz.
Çünkü bugünün amacı; açlık, kötü beslenme ve gıda güvenliği ile ulusal ve uluslararası ölçekte mücadele için dayanışmayı güçlendirmek ve farkındalığı yaratmaktır. Ülkemizde ve dünyamızda bu farkındalığa daha çok yaklaşacağımız sağlıklı günler diliyoruz.” dedi.