1st Food Safety Congress was held in Istanbul Military Museum
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in açılışını gerçekleştirdiği Gıda Güvenliği Derneği (GGD) koordinatörlüğündeki “1. Gıda Güvenliği Kongresi” 04 Aralık 2009 Cuma günü İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2009 yılında başlatmış olduğu “Güvenilir Gıda, Sağlıklı Yaşam” kampanyası kapsamında, Uluslararası Gıda Koruma Birliği’nin (IAFP-International Association for Food Protection) desteğiyle düzenlenen kongreyi 500’ün üzerinde yerli ve yabancı katılımcı izledi. Gıda güvenliği ve ilişkili konuların bilimsel bir platformda tartışıldığı kongre; bilim adamları, bürokratlar, sanayiciler, tüketici örgütleri ve basını uluslararası boyutta bir araya getirdi.
Bakan Mehmet Mehdi Eker: “Gıdaya Erişim Kadar Gıdanın Sağlıklı ve Güvenilir Olması da Büyük Önem Taşıyor”
- Gıda Güvenliği Kongresi; Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Uluslararası Gıda Koruma Birliği Genel Sekreteri David W.Tharp, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in açılış konuşmalarıyla başladı. Gıda güvenliği ve gıda güvenilirliğini bir bütün olarak ele aldıklarını belirten Bakan Mehmet Mehdi Eker, “Ülke tarımını geliştirmek, çiftçilerimizin hayat standartlarını yükseltmeyi amaç edinen Bakanlığımız, tüketicilerimizin sağlıklı gıda tüketmelerini de öncelikleri arasına almıştır. 1. Gıda Güvenliği Kongresi’nde elde edilecek olan bilimsel veri ve bulguların, gıdayla ilgili politika ve projelerimizde bize ışık tutacağına inanıyorum” dedi.
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner: “Kongreyi Her Yıl Tekrarlayacağız”
- Gıda Güvenliği Kongresi’nin Türkiye açısından önemli bir ilk olduğuna değinen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ” ‘Tarladan sofraya’ tedarik zinciri boyunca yer alan tüm temel halkaları 10 yabancı ve 41 yerli konuşmacının katıldığı sekiz ayrı oturumda ele alıyoruz. Amacımız gıda güvenliğiyle ilişkili tüm tarafları ortak bir gıda güvenliği paydasında ve çözüm odaklı bir platformda buluşturmak. Dernek olarak gıda güvenliğinin bir halk sağlığı uygulaması olduğuna inanıyoruz, bu amaçla kongre sonrası konuyla ilgili bir de bildiri yayınlayacağız. Uluslararası Gıda Koruma Birliği ile birlikte, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın desteği, tüketicilerden üreticilere kadar çok değerli paydaşlarımızın katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz bu kongreyi artık her yıl düzenli olarak tekrarlamayı hedefliyoruz” dedi.
Uluslararası Gıda Koruma Birliği Genel Sekreteri David W. Tharp: “Amacımız Halk Sağlığına Katkıda Bulunmak”
Dünya genelindeki gıda güvenliği uzmanlarını bir araya getiren en büyük uluslararası organizasyon olan Uluslararası Gıda Koruma Birliği Genel Sekreteri David W. Tharp, “IAFP’nin temel amacı; halk sağlığının korunmasına katkıda bulunmak. Bu çerçevede 1. Gıda Güvenliği Kongresi’ne katılmış olmaktan çok mutluyuz. IAFP’nin Türkiye temsilcisi olan Gıda Güvenliği Derneği geçen yıl tüm dünyadaki temsilciliklerimiz arasında en başarılı toplantı organizatörü seçilmişti. Bu kongre ile derneğin başarısının katlanarak artacağına inanıyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından British Food Journal Editörü Prof. Dr. Chris Griffith’in başkanlığında “Ülkeler Gıda Zehirlenmelerini Hak Ediyorlar mı; AB’ndeki Durum?” ve Avrupa Gıda Hukuku Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bernd van der Meulen’in başkanlığında “Avrupa’da Gıda Mevzuatı Tarihçesi ve Yarını” başlıklı ana oturumlar gerçekleştirildi. Ana oturumların ardından Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner’in başkanlığındaki “Türkiye’de Gıda Güvenliği ve Halk Sağlığı” başlıklı panelde ise gıda güvenliğiyle halk sağlığının korunması arasındaki ilişki çeşitli yönleriyle ele alındı.
Kongrenin öğleden sonraki bölümünde ise yerli ve yabancı konuşmacıların katılımıyla Bitkisel Üretim ve Gıda Güvenliği, Turizm ve Gıda Güvenliği, Hayvansal Üretim ve Gıda Güvenliği, Ambalaj ve Gıda Güvenliği, Satış Noktalarında Gıda Güvenliği, AB Müzakereleri ve Gıda Güvenliği başlıklı altı paralel oturum düzenledi.
1.Gıda Güvenliği Kongresi Konuşmacıları:
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doc. Dr. Atıf Can Seydim, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Özer, Turizm Restoran ve Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aydın, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağatay Güler, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran, T.C.Turizm ve Kültür Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü BaşKontrolörü Enver Öncü, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ambalaj İhtisas Alt Komisyonu Başkanı Hasan Salih Acar, Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Kurt Kuruç, Cook in Life Yönetim Kurulu Başkanı Maximilian Thomae, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ertek, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, GLOBALGAP Genel Sekreteri Kristian Möeller, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Delen, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necla Aran, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil, Hospitality Institute of Technology and Man., Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Uzmanı Nurseren Budak, Dr. O. Peter Snyder, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı Ömer Taşçı, Food Standard Agency Dr. Roger Wood, T.C.Başbakanlığı Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Planlama Uzmanı Dr.Taylan Kıymaz, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, Feriye Lokantası Genel Müdürü Vedat Başaran, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan
1.Gıda Güvenliği Kongresi Sonuç Bildirgesi
Kongre Fotoğrafları : 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8
Ayrıntılı Bilgi İçin: www.gidaguvenligikongresi.org
SAMİM SANER
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı
1965 İstanbul doğumlu olan Samim Saner, İTÜ, Viyana Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği, Kimya ve Çevre Bilimleri konularında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nde çalışmaya başladı. RIPH-Royal Institute of Public Health’de Gıda Hijyeni konusunda diploma derecesi aldı.
1991 yılında Kalite Sistem Laboratuarları (KSL) ve S&Q Mart’ın Türkiye operasyonlarının kurulmasında görev aldı, halen KSL Genel Müdürlüğü görevini yürütmekte olan Samim Saner, ISACert Turkey’in de yönetici ortağıdır. Gıda Güvenliği Derneği Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Laboratuarlar Sektör Komitesi Başkanlığı, Sürdürülebilir Gelişme İçin Çevre Platformu Yürütme Kurulu Başkanlığı, Kal-Der Çevre Çalışma Grubu Başkanlığı’nın yanı sıra yarı zamanlı olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde de öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Çevre ve gıda güvenliği alanlarındaki yönetim sistemlerinin sektörel uygulamalarıyla çevre ve gıda güvenliğinin laboratuar uygulamaları konusunda yurtiçi ve yurtdışında çeşitli eğitim ve danışmanlık projeleri yürütmüş olan Saner, 1985 Tübitak Kimya Proje birincilik ödülü sahibidir. Çeşitli bilimsel ve teknik dergilerde yayınlanmış birçok sayıda makalesi (kalite, çevre, gıda güvenliği ve kimya) ve çeşitli kongre ve seminerlerde sunulmuş olan tebliğleri bulunmaktadır.
PROF. DR. CHRIS GRIFFITH
British Food Journal Editörü
Prof. Griffith, Liverpool Üniversitesi Mikrobiyoloji dalında mastır ve doktora yapmıştır. Tıbbi Mikrobiyoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi üzerine üniversitelerde 25 yıl eğitim vermiş ve 20 yıl gıda güvenliği araştırmalarında yer almıştır.
1999’da Yeni Zelanda ESR Uluslararası Araştırma Vakfı, 2002’de Ulusal Welsh Kurul Ödülü ve 2006’da IAFP Ulusal Liderlik Ödülü gibi çeşitli uluslar arası ödüller kazanmıştır. Avrupa, Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Orta ve Uzak Doğu’da gezici araştırma üyesi ve davetli konuşmacıdır.
İngiltere Gıda dergisi editörü olan Prof. Griffith’in 400’den fazla kitabı, bilimsel araştırmaları ve gıda güvenliğiyle ilgili konferans prosedürleri mevcuttur. Bunlar arasında Nasıl kitap serileri, Nasıl Temizlenir-Yönetim Rehberi, HACCP Nasıl 3. Baskısı ve Nasıl Denetlenir gibi yayınlar yer almaktadır. Mikrobiyel açıdan gıda güvenliğiyle ilgili çalışmalarının yanı sıra itaat psikolojisi ve bunun organizasyonel iş kültürüyle ilişkisi üzerine de ayrı bir ilgisi mevcuttur.
Kardifte, Wales Enstitü Üniversitesi (UWIC) Kardif Sağlık Bilimleri Okulu Gıda Araştırma ve Danışma Biriminde (FRCU) 15 yıl başkanlık yapan Griffith, halen İngiltere ve yurtdışında gıda güvenliğinin gıda zinciriyle ilgili tüm noktalarını içeren organizasyonlarda danışman olarak çalışmaktadır.
PROF. DR. BERND VAN DER MEULEN
Avrupa Gıda Hukuku Enstitüsü Başkanı B.M. J. Van der Meulen,
1960 yılında doğdu. Amsterdam Free Üniversitesi’nde hukuk ve yönetim bilimlerinde çalışmalar gerçekleştirdi. 1993 yılında aynı üniversiteden doktorasını tamamladı. Hollanda’da çeşitli üniversitelerde anayasa ve yönetim hukuku dersleri verdi. Beş yıl hukuk danışmanlığı yaptı ve son olarak dört yıl Hollanda Rekabet Kurumu’nda dava takibi memuru olarak görev aldı. Halen Wageningen Üniversitesi’nde hukuk ve yönetim bilimleri profesörü olarak çalışmakta olan Meulen, Yönetim Bilimleri Grubu, doğal kaynaklar ve tarım-gıda zincirinin yasal ve sosyo-yasal özellikleri üzerine araştırmalar yapmakta ve dersler vermektedir.
Bernd van der Meulen, Avrupa Birliği Enstitüsü’nde gıda kanunları direktörlüğü yapmaktadır. Bu enstitü gıda kanunlarıyla ilgili bilgileri araştırılması ve bu bilgilerin toplumla paylaşılmasından sorumludur.
Bernd van der Meulen ayrıca Hollanda Gıda Kanunları Birliği’nin kurucu ortağı ve başkanıdır.
Katılımcı Görüşleri
4 Aralık günü Sevgili Yönetim Kurulu üyemiz Sayın Samim Saner’in düzenlemiş bulunduğu “1. Gıda Güvenliği Kongresi” diyebilirim ki son yıllarda katıldığım en mükemmel organizasyonlardan biriydi. Tam bir Avrupa Toplantısı gibi. Katılım muhteşemdi.
E.B.
Yorgunluğunuzu atmışsınızdır umarım, çok güzel bir kongreydi, yer seçimi olsun konular ve konuşmacılar olsun gerçekten son derece başarılıydı. Sizi ve organizasyon komitesini tekrar tebrik ediyorum ve hem kendi adıma hem de sektörüm adına ben de size çok teşekkür ediyorum.
D.P.
Herşeyden önce kongrenin çok başarılı olduğunu ve amacına ulaştığını belirtmek istiyorum. Bu güzel organizasyonu düzenlemenizden dolayı sizi tebrik ediyor ve bir sektör temsilcisi olarak sektöre verdiğiniz hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.
Ö.T.
Tüm ekibinizle birlikte düzenlemiş olduğunuz başarılı ve bilgi dolu kongrenin dinleyicisi olarak bir parçası olmaktan mutlu olduğumu belirtmek isterim.
B.D.
25 yıl boyunca kendim veya eşimin refakatçisi olarak ulusal ve uluslararası bir çok bilimsel kongreye katıldım. İlk kez düzenlenen ve bu kadar çok sayıda ve değişik çevrelerden katılımcıların olduğu bir kongrenin bu kadar organize ve amacına ulaşmış olması sanıyorum çok rastlanan bir durum değildir. Emeklerinizin karşılığını almış olduğunuzu ve tüm katılımcıların çok memnun olduğunu düşünüyorum.
Size ve ekibinize şükranlarımı sunarım, saygılarımla.
I.S.U.
- Gıda Güvenliği Kongresi öncesinde ve kongre süresince sizin ve tüm ekibinizin gösterdiği nazik ve çok içten ilgiye teşekkürlerimi sunarım. Sizin ve ekibinizin bu içten ve nazik ilgisi, kongrenin başarısındaki en önemli etkenlerden birisi olmuştur.
- kongrede buluşmak dileği ile saygılar sunarım.
N.D.
Emeğinize, yüreğinize sağlık diyorum. Birkaç küçük nokta dışında her şey çok güzeldi.
D.R.