Organik Tarım Nedir?
Organik tarım, pestisitler, gübreler, genetiği değiştirilmiş organizmalar, antibiyotikler ve büyüme hormonları kullanmadan bitkisel ve hayvansal üretim yöntemidir. .Hatalı uygulamalar sonucu bozulan ekolojik dengenin bilinçli tarım teknikleri ve doğal girdilerin kullanılmasıyla yeniden tesisini canlı ve sürdürülebilir agro-ekosistem ile birlikte yaratmayı hedefleyen, insana ve çevreye dost bir tarım şeklidir.
Organik tarım ürünleri nasıl ayırt edilir?
Organik ürünlerin ambalajının veya etiketinin üzerinde “organik” ifadesi yer alır ve ürünün organik olduğunu gösteren bir logo bulunur. Logoda sadece mavi, yeşil, siyah veya beyaz renkler kullanılabilir. Aşağıda ilgili logo yer almaktadır. Ürün üzerinde yer alan herhangi bir işaret (Örn: Bambus arısı ) organik tarım ürünü göstergesi değildir.
Organik tarımda genetik yapısı ile oynanmış (GDO’lu) tohum, bitki ve ürün kullanılabilir mi?
Hayır kullanılamaz. Organik tarımda genetik yapısı ile oynanmış tohum, bitki ya da ürün kullanmak ve üretmek yasaktır.
Organik ürünler diğer ürünlere göre daha kısa sürede kurtlanıyor neden?
Pestisit, antibiyotik vb. kullanılmadan üretildiği için normaldir. Ürünler kurt, haşere vb. nedeniyle daha çabuk bozulabilir. Saklama koşullarını düzelterek bu durum bir süre geciktirilebilir.
Ürünlerin organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Ancak laboratuvarlarda yapılan analizlerle ve çok iyi bir izleme ve bilgi-belge kontrolü ile anlaşılabilir.
Organik tarım ürünleri risksiz midir?
Hayır değildir. Organik ürünler kimyasallar açısından riskli sayılmazlar ancak mikrobiyel riskleri ve mikotoksin riskleri olan ürünlerdir.