Fezal Belgin Gıda, kozmetik ve ilaç ürünlerin hazırlanması ve işlenmesinde kullanılan makinelerde, ısı transferinin sağlanması, güç aktarımı ve makine aksamlarının, ekipmanların korozyonunun engellenmesi için özel sanayi yağlarının kullanılması gerekmektedir (EHEG, 2003). Bu gibi üretim tesislerinde, kullanılan yağlayıcı maddelerin gıda ile temas etme ihtimali mevcut ise bu alanlarda gıdaya uygun food grade sanayi yağları kullanılmalıdır. Gıda […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2008-08-16 16:28:382021-05-17 16:30:00Gıda Güvenliğinde Food Grade Sanayi Yağlarının Önemi
Dr. Belit BALCI Gıda güvenliği konusu son 10–15 yıllık dönemde tüketiciler nezdinde önemi giderek artan ve hassas hale gelen bir konu olmuştur. Bugün gelinen noktada dünya üzerinde üretimi yapılan tüm tarımsal ürünlerde üretim, paketleme ve pazarlama alanlarında uygulanması tartışma götürmez bir kavram niteliğindedir. İzlenebilirliği gıda üretim zincirinin çeşitli halkalarında oluşturulan kalite sistemleri sayesinde sağlanan gıda […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2008-08-16 16:27:252021-05-17 16:28:35Tarımsal Ürünlerin Üretim ve İhracatında Bir Zorunluluk
Işıl Tekelioğlu, Beraat Özçelik ve Prof.Dr.Artemis Karaali Kızartma işlemlerinde kullanılan yağlar, bu süreçte ısı transferi ortamı oluşturmalarının yanısıra kızartılan gıdaların içine de nüfuz etme özellikleri nedeniyle kritik bir öneme sahiptirler. Yüksek sıcaklıklarda tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarında gerçekleşen çok sayıda oksidasyon, polimerizasyon ve termal bozunma reaksiyonları sonucunda yağların, fiziksel, kimyasal, besinsel ve duyusal özelliklerinde önemli […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2008-08-16 16:24:312021-05-17 16:27:22Kızartma İşleminin Sağlık Üzerindeki Etkileri ve İlgili Yasal Düzenlemeler – Hakemli Makale
Ayşe Karadağ, Perihan Yolcu Ömeroğlu, Samim Saner ÖZET Geleneksel ısıl işlem uygulamaları sırasında gıdanın maruz kaldığı sıcaklığın istenmeyen kalite değişimlerine yol açması nedeniyle ısısal olmayan ileri muhafaza tekniklerinin geleneksel yöntemlere birlikte veya tamamen geleneksel yöntemlere alternatif olarak kullanılması konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu derlemede, yeni gıda muhafaza teknikleri, mikrobiyal inaktivasayon mekanizmaları ve uygulama alanları […]
https://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svg00admin-ggdhttps://ggd.org.tr/wp-content/uploads/GGD-LOGO-PDF.svgadmin-ggd2008-04-16 16:30:132021-05-17 16:31:24Gıda Muhafazasında Yeni Teknolojilerin Kullanımı – Hakemli Makale
Gıda Güvenliğinde Food Grade Sanayi Yağlarının Önemi
/ Makaleler /tarafından admin-ggdFezal Belgin Gıda, kozmetik ve ilaç ürünlerin hazırlanması ve işlenmesinde kullanılan makinelerde, ısı transferinin sağlanması, güç aktarımı ve makine aksamlarının, ekipmanların korozyonunun engellenmesi için özel sanayi yağlarının kullanılması gerekmektedir (EHEG, 2003). Bu gibi üretim tesislerinde, kullanılan yağlayıcı maddelerin gıda ile temas etme ihtimali mevcut ise bu alanlarda gıdaya uygun food grade sanayi yağları kullanılmalıdır. Gıda […]
Tarımsal Ürünlerin Üretim ve İhracatında Bir Zorunluluk
/ Makaleler /tarafından admin-ggdDr. Belit BALCI Gıda güvenliği konusu son 10–15 yıllık dönemde tüketiciler nezdinde önemi giderek artan ve hassas hale gelen bir konu olmuştur. Bugün gelinen noktada dünya üzerinde üretimi yapılan tüm tarımsal ürünlerde üretim, paketleme ve pazarlama alanlarında uygulanması tartışma götürmez bir kavram niteliğindedir. İzlenebilirliği gıda üretim zincirinin çeşitli halkalarında oluşturulan kalite sistemleri sayesinde sağlanan gıda […]
Kızartma İşleminin Sağlık Üzerindeki Etkileri ve İlgili Yasal Düzenlemeler – Hakemli Makale
/ Makaleler /tarafından admin-ggdIşıl Tekelioğlu, Beraat Özçelik ve Prof.Dr.Artemis Karaali Kızartma işlemlerinde kullanılan yağlar, bu süreçte ısı transferi ortamı oluşturmalarının yanısıra kızartılan gıdaların içine de nüfuz etme özellikleri nedeniyle kritik bir öneme sahiptirler. Yüksek sıcaklıklarda tekrar tekrar kullanılan kızartma yağlarında gerçekleşen çok sayıda oksidasyon, polimerizasyon ve termal bozunma reaksiyonları sonucunda yağların, fiziksel, kimyasal, besinsel ve duyusal özelliklerinde önemli […]
Gıda Muhafazasında Yeni Teknolojilerin Kullanımı – Hakemli Makale
/ Makaleler /tarafından admin-ggdAyşe Karadağ, Perihan Yolcu Ömeroğlu, Samim Saner ÖZET Geleneksel ısıl işlem uygulamaları sırasında gıdanın maruz kaldığı sıcaklığın istenmeyen kalite değişimlerine yol açması nedeniyle ısısal olmayan ileri muhafaza tekniklerinin geleneksel yöntemlere birlikte veya tamamen geleneksel yöntemlere alternatif olarak kullanılması konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu derlemede, yeni gıda muhafaza teknikleri, mikrobiyal inaktivasayon mekanizmaları ve uygulama alanları […]