Arı sütü nedir?
5 – 15 günlük işçi arıların hipofaringeal ve mandibular bezlerinden salgıladıkları maddedir. Arı sütü kraliçe arı ve larvaların beslenmesinde kullanılır. Besin değeri oldukça yüksektir. Görünümü jel halinde akıcı kıvamda, kremsi-beyaz renktedir. Tadı ekşi ve kokusu keskin yapıdadır.
Bal nedir?
Bal arısının bitki nektarlarını, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarını veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarını toplayıp; kendine özgü maddelerle birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı, doğası gereği kristallenebilen doğal bir üründür.
Balın tatlı lezzetini sağlayan şekerden farklı bir madde midir?
Balda bulunan şekerler, arının salgıladığı enzimlerle parçalanmış ve basit şekerler olarak tanımlanan doğal glikoz ve fruktozdur. Bu şekerler meyvelerde bulunan doğal şekerlerle aynıdır ve insan beslenmesinde önemli rol oynar.
Bal ekşir mi?
Balda bulunan şekerler mayaların etkisi ile parçalanır ve meydana gelen alkolün de oksidasyonu ile asetik asit ve su oluşur. Fermantasyon denilen bu olayın sonucunda bal ekşiyebilir, aroma ve lezzeti zamanla bozulabilir.
Balda antibiyotik ve ilaç kalıntıları bulunabilir mi? Bu kalıntılar tespit edilebilir mi?
Evet bulunabilir. Arı hastalıklarıyla mücadelede bilinçsiz olarak kovana doğrudan yapılan veteriner ilaç uygulamaları (antibiyotik grupları vb.), arıların uçtukları 80 km 2 ‘lik alandan aldıkları ve zirai tarım ilacı uygulanmış (pestisit) nektarlardan gelen kalıntılar, peteklerin saklanmasında kullanılan kimyasallar bala ve peteğe kalıntı olarak bulaşırlar. Arıcılıkta hasat ve hasat dışı dönemde kullanılacak ilaçlar ve bunların balda bulunabileceği maksimum kalıntı miktarları mevzuatla belirlenmiştir. Bir balın doğal ve güvenli olduğunun anlaşılmasının tek yolu analiz edilmesidir.
Balın kristallenmesi (şekerlenmesi) normal midir? Sahtecilik belirtisi midir?
Evet normaldir. Bal, doğal olarak içerdiği fruktoz ve glikoz oranına ve ortam koşullarına bağlı olarak zamanla kristallenir. Kristallenme bir sahtecilik göstergesi değildir.
Balın sahte olduğu nasıl anlaşılır?
Bal farklı şeker şurupları ilaveleri ile veya arıların bal sezonunda nektara gitmesine izin verilmeksizin şeker şurupları ile beslenmesiyle tağşiş edilir. Ayrıca şeker şuruplarına bal aroması, renk maddeleri ve enzim ilaveleri ile bal benzeri sahte ürünler de yapılmaktadır. Balın doğal ve güvenli olduğunu anlamanın tek yolu, konusunda uzman kişilerin gelişmiş teknik analiz cihazlarına sahip laboratuvarlarda yaptıkları kalite analiz sonuçlarına verdikleri raporlardır. Bu nedenle çeşitli medya ortamlarında çıkan yakarak, tadarak, akıtarak anlaşılır gibi bilimselliğe dayanmayan haberlere itibar edilmemelidir. Bal alırken kayıtlı işletmelerde üretilen ambalajlı, markalı, etiketli ürünler tercih edilmelidir.
Çam balı ile çiçek balı arasında farklar nedir?
- Çam balının genelde antioksidan kapasitesi daha yüksektir. Bu nedenle, çam balının rengi çiçek balından daha koyudur.
- Çam balının glikoz oranı genelde çiçek ballarına göre daha düşük olup daha az tatlıdır ve bu nedenle çiçek ballarına göre daha geç kristalleşir. Çam balları çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral madde içerir.
Krem bal nedir?
Krem bal, balın kontrollü olarak kristallenmesinin sağlanmasıyla elde edilen sürülebilir özelliğe sahip bir üründür. Kristallenme işleminin istenilen şekilde homojen ve uygun dokuda gerçekleşmesini ve kristalleşmenin başlamasını sağlamak için, süzme balın içerisine (starter adı verilen) kristallenmeyi başlatıcı olarak önceden krem bal olarak işlenmiş uygun özellikteki bir kristallenmiş baldan belli miktarda ilave edilir ve hazırlanan karışım uygun sıcaklıkta saklanarak ürün krem bal haline getirilir. Krem bal gıda güvenliği açısından bir sakınca içermez.
Küçük çocuklara bal vermek zararlı mıdır?
0-1 yaş arası bebeklere bal verilmesi tavsiye edilmez. Havada, toprakta, tozda ve ham tarımsal ürünlerde bulunan bir cins bakteri sporunun bebeklerde, bebek botulizmi denilen ölümcül bir hastalığa neden olduğu kanıtlanmıştır.
Petek bal güvenli midir?
Sağlıklıdır, ancak arı üreticilerinin arı hastalıklarına karşı bilinçsizce kullandıkları ilaç kalıntıları temel peteklere bulaşabilir. Bu nedenle tüketiciler tüm bal ürünlerinde olması gerektiği gibi petekli balı da kayıtlı, ambalajlı, etiketli biçimde ve izlenebilirliği olan noktalardan satın almalıdır.
Petekli balda hile olur mu?
Teknik olarak hile yapılması mümkündür. Bu nedenle ürünü satın alırken kayıtlı, ambalajlı, etiketli biçimde ve izlenebilirliği olan noktalardan satın almalıdır.
Polen nedir?
Arılar uçarken tüyleri havada sürtünmeden dolayı elektriklenir ve bu nedenle çiçeklerden nektar alırken tüm vücuduna çiçek polenleri yapışır. Arı nektar ve salgılarla bu polenleri top haline getirerek arka bacaklarındaki polen keselerine koyar ve kovana getirir. Arı poleninde, beslenmemizde önemli rol oynayan karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitamin ve mineraller dengeli bir şekilde yer alır. Proteince oldukça zengin olup, başlıca Folik asit, biotin, C vitamini, E vitamini ve Potasyum , demir ve magnezyum içerir.
Propolis nedir?
- Kovandaki açıklıkları kapatmak ( dışarıdan gelecek her türlü tehlikeye karşı önlem almak ve kovan içi sıcaklığı korumak)
- Petek gözlerinin ve kovan içinin temizliği sağlayarak dezenfekte ederek hijyen sağlamak (propolis dezenfektan)
- Kovan içindeki besin, yavru ve kendilerini mikroorganizmalardan korumak için
üretirler.
Şeker hastaları bal tüketebilir mi?
Bal, önemli miktarda şeker içeren bir gıdadır. Şeker hastalığı açısıdan Glisemik İndeks (GI) de bir başka önemli kriterdir. Bal çeşitleri (Örn: narenciye, kekik, ıhlamur, çam vb) farklı glisemik indeks değerlerine sahiptir. Bu nedenle şeker hastaları bal tüketip tüketemeyeceklerini, tüketeceklerse hangi çeşit balı ne şekilde tüketeceklerini hastalıklarını izleyen doktora danışmalıdır.