Açıkta satılan ürünler riskli midir?
Bakliyat, hububat gibi ürünlerin dökme satışlarının yapılması mümkündür. Ancak önemli olan, bu ürünlerin hijyenik, kayıtlı ve denetimli ortamlarda satılıyor olmasıdır.
Bakliyat ve pirinç paketlerinin dibinde tozlanma, unsu yapı oluşumu varsa ne yapılmalıdır?
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurt, böcek, kelebek vb. bir zararlı olduğunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler satın alınmamalıdır. Evdeki ürünlerde aynı yapı görülürse, ürün açılıp serilerek; gözden geçirilmelidir. Zararlının ayıklanması mümkünse ayıklamak ve geriye kalan ürünü serin ve kuru yerde depolamak mümkün olabilir. Ancak bu her zaman mümkün olmaz; kimi zaman ürün içindeki zararlı yaygın ve ayrılamaz durumdadır. Böylesi bir şartta, ürün ısrafı kaçınılmaz olacaktır.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde ne yapılmalıdır?
Kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Bakliyat ve hububat nasıl saklanmalıdır?
Ürünler serin ve kuru bir ortamda temiz bez torbalar içinde veya cam kavanozda saklanabilir. Çok rutubetli iklimlerde, ürünün tipine göre içine bir miktar tuz koymak rutubeti çekmek açısından faydalı olacaktır.
Bakliyat veya hububatta mikrobiyel bozulma veya zehirlenme riski var mıdır?
Bu ürünler kuru olduklarından bakteri sorunu görülmezAncak mısır, prinç buğday gibi kimi ürünlerde birincil üretim koşullarına bağlı olarak küf ve küf toksini sorunu görülebilir. Bu bir gıda güvenliği riskidir. Web sayfamızdan mikotoksinlerle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz, tıklayınız.
Et tüketimi fazla olmayan veya et tüketimini tercih etmeyen kişilerin, protein kaynağı olarak bakliyat tüketimeleri yeterli olur mu?
Ette bulunan proteinlerin aminoasit yapısının kalitesi ile bakliyatınki bir değildir. Et, insanların vücutlarına dışarıdan almak zorunda oldukları esansiyel aminoasitleri içerir. İyi bir beslenme rejiminde her gıda maddesinin dengeli ve yeterli ölçülerde tüketimi önerilir. Bu konuyla ilgili beslenme uzmanına danışmanızı öneririz.
Küflü taneler atıldıktan sonra gerisi kullanılabilir mi?
Hayır kullanılmamalıdır. Küf bulunan ortamda, gözle görülmeyen toksinlerinin de bulunma ihtimali yüksektir.
Pirinç evlerde nasıl saklanmalı?
- Pirinç evde bez torbada saklanmalıdır. Bez torbalarda rutubet olmaması küf oluşumunu önler.
- Saklama ortamının 18 derece olması idealdir.
- Havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak, karanlık bir ortamda saklanmalıdır.
- Pirincin kapaklı kaplarda saklanması doğru değildir, üründe kızışma olabilir.
- Pirinç çok kolay ve çabuk koku alan bir üründür, o yüzden tüm diğer gıdalar için olduğu gibi; deterjanların ya da başka kimyasal ürünlerin bulunduğu dolaplarda saklanmamalıdır.
Pirinçte kırık olması, kalitesiz olduğunu gösterir?
Yönetmelik gereği pirinçlerin kalite sınıfları vardır. Her kalite sınıfının içerebileceği maksimum kırık pirinç miktarı bellidir. Ancak; “kırık pirinç” olarak satışa sunulan bir kalite sınıfı da vardır. Bu pirinçleri kimi tüketiciler sütlaç, çorba vb yapımında kullanmayı tercih etmektedirler. Burada önemli olan tüketicinin etiket bilgileri aracılığıyla doğru bilgilendirilmesidir. Örneğin: 1. Sınıf pirinç satın alındığında, bu üründe kırık tane oranı yüzde 5’i geçmemelidir. 2. Sınıf pirinçte bu sınır % 10’dur.
Pirinçte küf neden oluşur?
Çeltiğin tarlalardan hasat edilip, pirinç haline gelmesine kadarki aşamalarda pirinçte küf oluşabilir.
Şeker hastaları pirinç tüketebilirler mi?
Şeker hastalarının günde tüketebilecekleri karbonhidrat miktarı sınırlıdır. Pirinç de bir karbonhidrattır. Bu kısıtlı miktarın içinde pirinç tüketiminin ne miktarda ve sıklıkta olabileceğini doktorunuza danışmanızı öneririz