Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

Dünyadan Haberler
Daha sağlıklı patates türleri araştırılıyor

ABD'de Idaho Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı hem kızartıldıklarında lezzetli sonuçlar veren hem de daha az akrilamid üreten patates çeşitlerini belirlemek üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Kızarmış patateste bulunan bu kimyasalın miktarının doğrudan çiğ haldeki patatesin kimyasal yapısıyla ilgili olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, Amerika'da patates yetiştirilen 5 bölgede 149 patates cinsi ektiler. Hasat sonrasında buradan elde ettikleri ham patatesleri laboratuvarlara gönderdiler. Bu patatesler, laboratuvarlarda ticari amaçla üretilmiş patateslerle aynı şartlar altında saklandı. Sonrasında laboratuvarlar patatesleri daha az şeker ve asparajin içerip içermedikleri açısından test etti. Çünkü çiğ patatesin içinde bulunan asparajin adı verilen bu amino asit akrilamid oluşumuna neden oluyor. Bu kimyasal süreç Maillard reaksiyonu olarak biliniyor. Kızarmış patatese lezzetini ve rengini veren bu reaksiyondur. Ancak aynı zamanda bu süreçte akrilamid de ortaya çıkar.

Araştırmacılar, sonrasında patateslerin bir kısmını kızartıp patateslerde bu kimyasal reaksiyonun ne ölçüde oluştuğunu gözlemlediler. Bu süreçte patateslerin genetik yapısı ile akrilamid üretme potansiyelini göz önünde bulundurdular Araştırmacılar gözlemleri sonucunda,  bazı patates türlerinin, özellikle endüstri standartlarındaki patates türlerine kıyasla ciddi oranda daha az akrilamid ürettiğini gördüler. Araştırma sonucunda araştırma grubu adına konuşan Yi Wang, en önemli aşamanın sadece bu karakteristikleri barındırmakla kalmayıp aynı zamanda gıda endüstrisinde istenilen standartlarda işlenme kalitesini de sergileyecek türlerin belirlenmesi olduğunu vurguladı.

Kaynak: New Food Magazine

Çeviri: GGD

10 Şubat 2016, Çarşamba

geri
caretta iletisimTAYBO.NET