Kanser Belirtileri
ana sayfa bize ulaşın hakkımızda üyelik site haritası         English ENGLISH
danışma kurulu gıda güvenliği dergisi bilimsel görüş ve raporlar haberler etkinlikler & projeler şehir efsaneleri efsa videoları sıkça sorulan sorular yararlı linkler

GGD Basın Ofisi
'Türkiye'ye geçtiğimiz yıl iki milyar dolarlık kaçak et girdi'
´Türkiye´ye geçtiğimiz yıl iki milyar dolarlık kaçak et girdi´
Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı jMurat Üngün, geçtiğimiz yıl Türkiye´ye iki milyar dolarlık kaçak et girişi olduğunu açıkladı. Her türlü et girişinin yasak olduğu ülkemize yasal olmayan yollardan sürüler halinde hayvanlar sokulduğuna dikkat jceken Üngün, Van´da yakalanan ve Hindistan´dan getirildiği tahmin edilen hörgüçlü inekleri buna örnek gösterdi. Üngün, sivil toplum kuruluşları ile bir güç oluşturarak kontrolsüz getirilen etler için devlete baskı yapacaklarını söyledi.
Tüketici ve üreticilerde gıda bilincini oluşturmak amacıyla kurulan Gıda Güvenliği Derneği, Swiss Otel´de tanıtım toplantısı yaptı. AB´nin Türkiye´deki gıdalar üzerine projeler geliştirdiğini açıklayan Murat Üngün, AB´ye girdiğimiz takdirde bütün hayvanların pasaportlarının olacağını; ´Bir inek hangi çiftlikte doğmuş? Annesi-babası kim? Hangi çiftçi bakmış? Nasıl beslenmiş?´ gibi bütün bilgilerin pasaportta yer alacağını kaydetti. Dernek
olarak gıda güvenliği konusunun gündemde kalması için çalışacaklarını anlatan Üngün, "Dernek içinde Bilimsel Danışma Kurulu oluşturduk. İşe ´Nasıl el yıkanır?´ı öğretmekle başlayacağız. Çünkü elini yıkaması gerektiğini bilmeyen birçok kişi gıda sektöründe çalışıyor. Okullarda, hastanelerde temel hijyen eğitimi verilecek." dedi. Tüketicinin eğitimi üzerinde duran demek, fahri trafik müfettişlerinin benzerini gıda sektöründe oluşturmayı hedefliyor. Bazı eğitimlerden geçen gönüllüler piyasadaki gıdaları denetleyecek. Bu konuda seferberlik ilan eden dernek yetkilileri, isteyen herkesin piyasa denetinv gönüllüleri ekibine katılabileceğini belirtti. Süt sektörüne de eğilmeyi planladıklarını belirten Murat Üngün, bu sektörün yüzde 80´inin kayıt dışı olduğuna dikkat çekti. Dernek Başkanı Sa-minı Saner, merdiven altı üretimin arttığını vurguladı. Saner, üreticiler olarak gıda zehirlenmelerinin yaşanmaması için çalışacaklarını belirtti.
Zeliş Yıldıral, İstanbul, Zaman

21 Şubat 2005, Pazartesi

geri
caretta iletisimTAYBO.NET